top of page
Roti Chicken

SURINAME

Roti Chicken

2 o'clock

4 persons

Average

Due to the diversity of population groups, each with their own contribution, the Surinamese cuisine is very varied. By combining each other's ingredients and dishes, new dishes with Chinese, Javanese, Creole, Hindustani, Indian and Dutch influences have been created. We discovered the secret behind our Surinamese favorite recipe: Dafne's grandmother's Roti Chicken. Roti originally comes from India and ended up in Suriname through the slave trade. The Surinamese people have given their own twist to the recipe, meaning that every family has its own roti recipe. Nowadays, this delicious recipe has become an indispensable part of the Surinamese kitchen. Since the wave of Surinamese migration to the Netherlands in the 1970s, it has also become a popular takeaway dish. Many people think that roti is the entire recipe with potatoes, chicken and vegetables, but in fact roti is just the dough plate. A potato mixture with yellow split peas is often added to the dough. We made it with a potato filling.


Preparation time: 15 minutes

Marinating time: 30 minutes

Total cooking time: 1 hour

Making roti sheets: 45 minutes

average rating is 4.6 out of 5, based on 9 votes, beoordelingen

Preparation

Voorbereiding

  • Als je rotivellen zelf wilt maken, kun je dit het beste vooraf al klaarmaken. Dit is namelijk een tijdrovend klusje. Scroll naar beneden om te lezen hoe je je eigen rotivellen maakt.
  • Als je diepvries rotivellen van de toko hebt, leg je deze alvast op een bord om te ontdooien.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in vieren.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
  • Dop de kouseband en snijd ze in hapklare stukjes. Of nog makkelijker: koop de gesneden kouseband uit de vriezer bij de toko!
  • Maal het komijnzaad fijn met een vijzel. Zie tip! (dit is niet nodig als je gemalen komijnzaad hebt gekocht)

Stap 1: Marineer de kip

  • Vul een kom met de kipdrumsticks, masala, verkruimelde bouillonblokjes, komijnpoeder knoflook en de helft van de ui. Voeg wat witte peper toe naar smaak.
  • Meng de ingrediĆ«nten door elkaar (een echte Surinamer doet dit gewoon met de hand!).
  • Laat het een tijdje marineren, zodat de smaken goed intrekken. Hoe langer, hoe smaakvoller de kip.

Stap 2: Bak de kip

  • Verhit de zonnebloemolie op hoog vuur. Gooi de gemarineerde kipdrumsticks in de pan en bak rondom bruin. Schep het geheel goed om.
  • Zet het vuur lager. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
  • Blus het geheel af met een kopje water. Zie tip!
  • Doe de deksel op de pan en laat het ca. een uur zachtjes pruttelen. Schep af en toe om. Voor de meest smaakvolle kip laat je het nog een uur langer sudderen. Hierna is de kip zo mals dat het vanzelf van het bot af valt. Mmmmmm...

(Ga ondertussen naar stap 3, of wacht hier nog een uurtje mee als je het langer wil laten gaar koken)



Stap 3: Kook de aardappelen en eieren

  • Breng een pan ruim water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
  • Doe de stukjes aardappel in de pan en kook voor ca. 10 minuten. Zodra je met je vork makkelijk door de aardappelen heen kan prikken zijn ze lang genoeg gekookt.
  • Kook ondertussen de eieren 8 minuten in een aparte pan.
  • Giet beide af en zet opzij.

Stap 4: Blancheer en bak de kouseband

  • Breng een pan water aan de kook.
  • Voeg de gesneden kouseband toe en kook voor 2 minuten.
  • Giet de kousenband af in een vergiet en houd het geheel een tijdje onder de koude kraan (hiermee stop je kookproces direct)
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Verhit een pan met olijfolie en fruit hierin de overige helft van de ui, tomaat en een half blokje verkruimelde kippenbouillon.
  • Voeg de kouseband toe en bak mee voor ca. 10 minuten op halfhoog vuur.

Stap 5: voeg de aardappelen en eieren toe (20 minuten voor tijd)

  • Als de kip ongeveer 40 minuten heeft gegaard, voeg je de gekookte aardappelen toe.
  • Schep om en bak 20 minuten mee met de kip.
  • Voeg na 10 minuten ook de eieren toe.
  • Voeg eventueel de madame jeanette voor extra pit.
  • Laat nog 10 minuten zonder deksel verder garen om de saus in te dikken.

Stap 6: Maak de roti klaar

  • Rotivellen van de toko: Verwarm de rotivellen ca. 1 minuut per vel in de oven.
  • Zelfgemaakte rotivellen: scroll naar beneden voor het recept.

Stap 7: Serveren maar!

  • Doe de kip samen met de aardappelen, kouseband en een ei per persoon op een bord en serveer met de rotivellen.
  • Serveer hierbij de sambal of lees hieronder hoe je gemakkelijk je eigen sambal maakt

Eventueel: Maak een simpele sambal
Je kunt heel simpel je eigen sambal maken. Vijzel een madame jeanette, voeg een klein beetje natuurazijn toe en klaar is je sambal. Pas op! Dit is erg pittig




Je eigen rotivellen maken

Stap 1: Bereid het deeg

  • Doe het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom
  • Maak een kuiltje en voeg 100 ml water en de zonnebloemolie toe
  • Kneed het deeg mengsel goed door elkaar tot een zacht en elastische deegbal. Wij waren hier zelf ongeveer 20 minuten mee bezig.
  • Voeg af en toe wat extra water toe als het deeg te droog is.
  • Zodra het deeg zacht en niet meer plakkerig is, maak je met natte handen het deeg vochtig en leg je een theedoek over de kom.
  • Laat het deeg vervolgens minimaal een half uur rijzen

Stap 2: Bereid het aardappelmengsel

  • Kook ondertussen de aardappelen gaar.
  • Prak de aardappelen fijn
  • Rooster de komijnzaadjes kort en stamp ze in de vijzel fijn
  • Pers de knoflook en voeg dit samen met het zout ook toe

Stap 3: Vul het deeg met het aardappelmengsel

  • Bedek je aanrecht en je handen met wat bloem
  • Als het deeg een half uur heeft gerezen verdeel je het in kleine bolletjes
  • Druk de bolletjes plat en maak een kuiltje
  • Vul het kruiltje met 1 eetlepel van de vulling
  • Vouw het deeg om de vulling heen, zodat je niets meer van de vulling ziet.
  • Rol het bolletje voorzichtig uit tot een ronde rotiplaat.

Stap 4: Bak de rotiplaten

  • Verhit een beetje zonnebloemolie op hoog vuur in grote koekenpan of tawa (rotipan)
  • Leg je rotiplaat in de pan en smeer ook de bovenkant in met een beetje olie
  • Keer de roti om en smeer ook de andere kant in met een beetje olie.
  • Let op, de roti hoeft maar kort gebakken te worden. Er mogen geen zwarte plekjes ontstaan.
  • Dek de rotiplaten op een bord af met een vochtige theedoek, zodat de roti iets zachter wordt.

Stap 5: Serveer de roti met de kip, kouseband en aardappelen.



Tips van oma

Water bij de kip

Schenk het water nooit op je kip, maar ernaast. Op deze manier voorkom je dat je de smaak van de kip af spoelt.


Hoe eet je roti?

Geen bestek op tafel! Roti eet je met je handen. Scheur een stukje van het rotivel af en gebruik dit stukje om de kip, boontjes en aardappelen mee te eten. Handig om dus genoeg servetjes op tafel te hebben om af en toe je handen mee schoon te maken.


Geen vijzel in huis? Gebruik een deegroller!

Een vijzel is onmisbaar in de Surinaamse keuken. Wist je dat je een vijzel heel goed vervangen kan worden door een deegroller?

Ingredients

For 4 persons:


For the roti chicken

  • 600 grams of potatoes

  • 1kg chicken drumsticks

  • Can of tomato puree (70 grams)

  • 800 grams of long beans: you can get this at the store. No shop nearby or fancy some other vegetables? Then use the same amount of pointed cabbage or green beans

  • 4 eggs

  • 2 tomatoes

  • 2 white onions

  • 3 cloves of garlic

  • White pepper

  • 1 tsp cumin seeds

  • 2 chicken stock cubes

  • 4 tbsp Masala (you can just buy this at AH or Jumbo)

  • sunflower oil

  • Optional: 1 Madame Jeanette

  • Optional: yellow sambal or a Madame Jeanette to make your own sambal

  • 4 roti sheets from the store (if you don't make them yourself)


For the homemade roti sheets

  • 500 g self-raising flour

  • 500 grams of potatoes

  • 2 tsp cumin seeds

  • 1 tsp salt

  • 1 clove of garlic

  • 2 tbsp sunflower oil

  • Flower


Supplies:

  • Wok pan with lid

  • Mortar or rolling pin

  • For the homemade roti sheets: Flat frying pan or roti pan



pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Want to get in the mood? Here a music suggestion!

Nyan switi! ('Enjoy your meal!')
Let us know what you tink about the recipe!Let us know what you tink about the recipe!

Curious about the story behind this delicious recipe? Grandma Carmen gives you a glimpse into Surinamese cuisine!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
  • Mail_Icoon
  • Instagram
  • Pinterest

Ā© 2021 Smaack.nl

bottom of page